Specialpedagogens tankar

En tillgänglig utbildning måste ta hänsyn till olika studerandes behov. Genom Specialpedagogiska skolmyndighetens (SPSM) ”Värderingsverktyg för tillgänglig utbildning” (2016) och ”Att göra studiesituationen tillgänglig för vuxna med funktionsnedsättningar” (2015) är det möjligt att kartlägga utbildningens miljöer och samspelet mellan dessa för att få ett helhetsperspektiv. Det möjliggör en tillgänglig utbildning för alla. Kartläggningen ger också underlag för planering av anpassningar och kompenserande åtgärder, så att individen kan utvecklas så långt som möjligt. Att studera som vuxen kan handla om komplettering av tidigare studier eller ett nytt yrke. Undervisningen ska anpassas efter individens behov och förutsättningar enligt Lvux 12. Om man har ett helhetsperspektiv på miljön kommer det särskilda stödet att minska och sparar tid på individ, grupp och organisationsnivå.

Tillgänglighetsmodellen består av fyra områden, där den första delen kartlägger förutsättningarna för lärande. De tre hörnstenarna i modellens pyramid påverkar samspelet med varandra och har betydelse för den individuella kunskapsutvecklingen. Alla områden har en rad indikatorer som behöver kartläggas. Modellen utgår från forskning, beprövad erfarenhet, lagar och förordningar.

anpassat lärande handikap

Hur kan utbildningen bli tillgänglig för personer med funktionsnedsättning?

Personer med funktionsnedsättningar har olika behov och behöver bedömas individuellt. Många funktionsnedsättningar syns inte utanpå. Som studerande är man inte skyldig att berätta om sin funktionsnedsättning men de flesta väljer att informera för att få de anpassningar och kompenserande åtgärder som behövs.

Pedagogen gör upp studieplanen tillsammans med den studerande utifrån de svar och/eller samtal som genomförts. Nu finns möjlighet att göra anpassningar och kompenserande åtgärder utifrån de behov som framkommit vid samtalet. Rimliga krav behöver ställas utifrån individens funktionsnedsättning och behov.

I utbildningen behöver det finnas olika sätt att kommunicera med varandra, från samtal i grupp till ”samtal” via digitala verktyg. Hur man kommunicerar och interagerar i en grupp kan vara olika från situation till situation. De studerande kommer att välja olika sätt beroende vad som känns bekvämast och som passar bäst i situationen/övningsuppgifter. Genom digitaliseringens tillgänglighet 7/24 ökar möjligheten att anpassa utbildningen utifrån den enskildes behov.

Arbetet med Blended learning, flippat klassrum och klassblogg ger större möjlighet att individualisera utbildningen. Bild/film/ljud klipp och tidshjälpmedel underlättar lärandet för många med funktionsnedsättningar.

Förutsättningar för lärande:

Anpassning i lärande situationen

Vid utformningen av undervisningen behöver individens intresse, tidigare erfarenhet och behov av anpassning i lärande situationen beaktas. För att känna full delaktighet behöver individen vara med i beslut som rör utbildningen och dess studieplan.

Sociala interaktioner och delaktighet

Om studiemiljön är kartlagd så finns förutsättningar att utbildningen blir tillgänglig för alla. Hur de olika miljöerna utformas påverkar också hur den sociala interaktionen fungerar mellan de studerande och personalen. Möbleringen i lokalen där man undervisar påverkar samspel, delaktighet och möjlighet till individuellt stöd i gruppen.

Tre olika delar av tillgänglighet

Allmänt om fysisk tillgänglighet

Lokalerna ska vara anpassade så att de är lätta att förflytta sig i. Informations och orienteringstavlor med text och bildstöd ska vara tillgängliga så att det är lätt att hitta i lokalerna. Belysning och akustik måste vara av god kvalité.

Allmänt om pedagogisk tillgänglighet

Undervisningen ska ta hänsyn till olika individers sätt att lära. Utbildningen ska ge tillgång till olika lärverktyg och hjälpmedel. Tillgång till digitala verktyg underlättar lärandet genom att utbildningen finns tillgänglig 7 dagar i veckan och 24 timmar om dygnet (7/24). Tydlig information och struktur om undervisningen på utbildningens webbsida. Den studerande behöver få en strukturerad genomgång av de digitala verktyg som ska användas i utbildningen.

Allmänt om social tillgänglighet

Lokalerna ska främja aktivitet som skapar kontakt och samspel. Undervisningen ska hitta lösningar så att de studerande ska inkluderas i sociala sammanhang och undervisning. Genom olika former att kommunicera så ökar möjligheten till delaktighet.